Capturat “monstrul din abis”, o specie care supravietuieste de milioane de ani

Cercetatorii portughezi de la Institutul National pentru mare si atmosfera, au capturat in largul coastelor regiunii Algarve, in dreptul localitatii Portimao, la o adancime de 700 metri, un exemplar rar de rechin-sarpe, apartinand unei specii prezente inca din era preistorica.

squalo-serpente.pngCercetatorii, ( dupa cum au relatat canalului BBC NEWS ), se aflau la bordul unui vas de pescuit desfasurand un proiect al Uniunii Europene referitor la minimalizarea capturilor nedorite in pecuitul comercial, cand acest peste si-a facut aparitia. Cercetatorii au ramas uimiti, atat din cauza aspectului terifiant al pestelui, cat si din cauza extrem de rarelor ocazii cand acesta a fost vazut.

squalo-collare.pngExemplarul capturat este un mascul din specia Chlamydoselachus anguineus si are un aspect de-a dreptul monstruos:  lung de 1, 5 m si cu un cap aplatizat similar cu cel al reptilelor, corpul lung si fusiform, iar gura are 300 de dinti aliniati. Acest rechin a fost denumit o fosila vie, data fiind vechimea acestei specii pe Pamant, cca 80 milioane de ani, fiind cea mai veche specie de pe Terra aflata inca in viata. Habitatul acestui peste preistoric coboara pana la o adancime de 1300 metri, in largul coastelor Oceanului Atlantic si in largul coastelor Noii Zeelande, Australiei, Japoniei si Portugaliei.

denti-squalo-serpente.pngAceasta specie de rechin este foarte putin cunoscuta din cauza ca habitatul sau se afla in profunzimile oceanice, explica cercetatorii. Margarida Castro, profesor la Universitatea din Algarve, a declarat pentru BBC NEWS ca numele acestui rechin vine de la dispunerea dintilor sai, capabil sa prinda dintr-o singura muscatura calamari, pesti si chiar alti rechini. Denumit si monstrul abisului, nume dat de Samuel Garman, primul cercetator din lume care a studiat aceasta specie, miscarile ondulatorii asemanatoare cu ale unui sarpe,  pe care le face acest rechin care, este posibil sa fi inspirat istorisirile marinarilor referitoare la un legendar monstru din abisurile oceanului.

Sursa: https://quelchenonsapevi.it/squalo-serpente-catturato-portogallo/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: